Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Lak{i put iz konflikta

U okviru projekta »Ombu-dsman kao medijator« u Subotici je održana  tribina o medijaciji na temu »Medijacija – lakši put iz konflikta«. Na tribini održanoj u utorak 29. siječnja u Plavoj vijećnici Gradske kuće, govorili su općinski ombudsman Subotice Zlatko Marosiuk, pokrajinski ombudsman dr. Petar Teofilović, zamjenice Danica Todorov iz Centra za socijalni rad i Marija Kordić, koja se bavi dječjom medijacijom, te medijator Csaba Szakács.
OMBUDSMAN KAO MEDIJ-ATOR: Ovaj projekt za cilj ima tijekom tri godine (2006.-2009.) podići razinu svijesti građana Vojvodine o mogućnostima ostvarivanja njihovih prava u tolerantnijem društvu uz pomoć medijacije, kao jedne od tehnika nenasilnog rješavanja sukoba. To se ostvaruje putem obučavanja i stručnog osposobljavanja građana i stručnjaka za obavljanje različitih oblika medijacije. Uz pomoć promotivnih, obrazovnih, istraživačkih i izdavačkih aktivnosti o primjeni medijacije u  Vojvodini, projekt će poticati smanjenje broja sukoba između građana i tijela lokalne samouprave zbog aktivnog djelovanja općinskih vijeća za međunacionalne odnose i komisija za žalbe, kao i smanjenje nasilja među djecom i mladima srednjoškolskog uzrasta, te povećanje broja slučajeva pozitivnog postupanja institucija, organizacija i službi koje se bave nasiljem u obitelji u okviru vojvođanske mreže »Život bez nasilja«.
ŠTO JE MEDIJACIJA?: Medij-acija je postupak tijekom kojeg dvije ili više strana dobrovoljno nastoje riješiti nesporazum ili sukob mirnim putem uz posredovanje treće, nepristrane osobe. Smisao ovog postupka je pronalaženje rješenja prihvatljivih za sve sudionike u sporu, rješenja koja zadovoljavaju potrebe strana u sukobu, te stoga u medijaciji nema pobjednika ili gubitnika. Medijacija predstavlja drugačiji pristup rješavanju sukoba u odnosu na uobičajene, najčešće dugoročno nedjelotvorne načine njihovog nadvladavanja, poput izbjegavanja da se suočimo s problemom, uzajamnog izbjegavanja, popuštanja na vlastitu štetu, tapkanja u mjestu, postupaka pred sudovima, primjene sile ili nasilja širih razmjera.
KOME JE NAMIJENJEN OVAJ PROJEKT?: Ovaj projekt je namijenjen komisijama za predstavke i žalbe, članovima mirovnih vijeća, te vijećima za međunacionalne odnose u nacionalno mješovitim općinama. Predstavnici ovih tijela bit će obučeni primjeni medijacije u rješavanju nesporazuma i sukoba između građana i lokalne samouprave. Također, ovaj projekt je namijenjen učenicima drugog i trećeg razreda srednje škole. Prema riječima školske medijatorice Marije Kordić, ove se školske godine radi obuka dvadeset učenika gimnazije u Zrenjaninu. Protekle školske godine primjeni medijacije u rješavanju sukoba među svojim vršnjacima obučeni su učenici Srednje poljoprivredno-prehrambene škole u Somboru.  Medijacija je namijenjena i predstavnicima državnih institucija, organizacija i službi, te nevladinih organizacija koje su potpisnice memoranduma o suradnji u okviru mreže »Život bez nasilja«. Svi oni bit će obučeni primjeni medijacije u postupcima rješavanja sukoba u svezi s obiteljskim nasiljem koji spadaju u njihovu kompetenciju, odnosno mandat. Također, medijacija je namijenjena institucijama ombudsmana, odnosno građanskih branitelja na općinskoj razini, čiji će predstavnici, u suradnji s nositeljima projekta, sudionike projekta obučavati primjeni medijacije i sami primjenjivati medijaciju u okviru svojih svakodnevnih aktivnosti.
DOSADAŠNJI REZULTATI PROJEKTA: Pod pokroviteljstvom Norveške akademije društ-venih znanosti u Lillehammeru, kroz obuku za medijatore i voditelje obuke iz oblasti medijacije prošlo je nekoliko izabranih osoba zaposlenih u Pokrajinskom ombudsmanu, kao i jedan lokalni ombudsman. Sam pokrajinski ombudsman je s još dvoje imenovanih osoba prošao naprednu obuku iz transformativne medijacije u Norveškoj. Tijekom prvog ciklusa projekta, obuku za medijatore iz četiriju ciljnih skupina završilo je 69 osoba, od kojih je dvadeset učenika koji se bave vršnjačkom medijacijom. Pokrajinski ombudsman provodi obuku koja traje jedanaest dana uz superviziju neovisnih stručnjaka, specijalista iz oblasti medijacije. Sada je u tijeku drugi ciklus obuke koji pohađa 71 osoba. Neki od polaznika obuke oba ciklusa aktivni su u lokalnim centrima za medijaciju, a u planu je i umrežavanje medijatora na teritoriju Vojvodine. Također, u planu je i promoviranje medijacije na lokalnoj razini kako bi se građani motivirali da se javljaju na medijaciju s jedne strane, a lokalne vlasti da pruže potporu medijatorima u njihovom radu, s druge strane. Ovog proljeća planiraju se intenzivnije promidžbene aktivnosti u medijima i na terenu kako bi se postigao ovaj cilj.
NOSITELJI PROJEKTA: Projekt »Ombudsman kao medijator« rezultat je suradnje »Nansen dijalog centra Srbije« i ureda Pokrajinskog ombudsmana AP Vojvodine. »Nansen dijalog centar Srbija« za cilj ima primjenom ideja i vještina dijaloga potaknuti ljude koji žive u konfliktnim područjima da pridonesu mirnom rješavanju konflikata i demokratskom razvoju kroz afirmiranje ljudskih prava i toleranciju. Pokrajinski ombudsman osobito štiti ljudska prava i slobode od povreda učinjenih od strane pokrajinske i općinske uprave, organizacija i javnih službi, koje obavljaju upravne i javne ovlasti, a čiji je osnivač Pokrajina ili općina. Jedna od aktivnosti Pokrajinskog ombudsmana je i posredovanje u mirnom rješavanju sporova vezanih za kršenja ljudskih prava. U projekt su kao partneri uključeni i općinski ombudsmani, odnosno zaštitnici građana iz Sombora, Zrenjanina, Subotice, Šapca i Bečeja. Projekt je ostvaren uz financijsku potporu Ministarstva inozemnih poslova Kraljevine Norveške (NMFA).  
 g
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika